Kotonamme
kokataan pääasiassa turkkilaista kotiruokaa: riisi- ja bulgurpilahveja,
salaattia, tsatsikia, purjopataa, linssikeittoa, papuruokia,
munakoisopaistoksia, täytettyjä kasviksia. Ruuat ovat siis
kasvisvoittoisia. Suomea edustaa ennen kaikkea peruna, jota kuluu niin
muussina, uunijuureksena, keitettynä kuin perunarieskassa. Toinen suomalainen piirre on se, että meillä kala kokataan uunissa. Täällä päin Turkkia ihmiset yleensä paistavat tai grillaavat kalansa parvekkeella tai pihalla hajun pelossa.
Turkin
eri kolkissa on erilaisia ruokaperinteitä. Osassa ruoka on tuhdimpaa,
mutta täällä etelärannikolla kasvikset ovat kovassa kurssissa.
Tiedän ihmisiä, jotka irvistelevät pelkästä kerma+ruoka ajatuksesta.
Omassa taloudessammekin huomaan lievää ennakkoluuloisuutta kermaa
kohtaan. Kesähelteellä voin yhtyä ajatukseen kermaisen ruuan
raskaudesta, mutta muulloin se houkuttelee.
Tällä viikolla kävi tuuri. Edelliset viisi päivää olivat koko talven sateisimmat ja koleimmat -tuhti ruoka olisi siis ok.
Alkuviikosta tuli leivottua appelsiinitoskapiirakkaa, jota varten
tarvittiin kermaa, mutta vain puoli desiä. Muuten vain ostetut herkkusienet olivat liki unohtuneet jääkaappiin. Lisäksi pakastimessa odotti muutama
broilerin rintafile syömistä. Asetelma helpolle, kermaiselle liharuualle
oli siis valmis.
Kremali ve mantarli tavuk (eli kermaa+herkkusieniä+kanaa)
Kaksi isoa broilerin rintafilettä
Rasia herkkusieniä
1,5 - 2 dl kermaa
2-3 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
-Leikkaa
rintafileet reilunkokoisiksi suikaleiksi. Myös herkkusienet voit paloitella suht paksuiksi viipaleiksi. Raasta, murskaa tai hienonna
valkosipulinkynnet pieniksi.
-Ruskista
ensin broilerisuikaleita oliiviöljyssä niin, että ne saavat hieman
väriä. Lisää mukaan herkkusienet ja valkosipuli. Kun
sienet ovat kypsyneet, lisää vielä kerma. Kuumenna ja viimeiseksi mausta
suolalla ja runsaalla mustapippurilla.
Koska kyseessä oli nopea arkiruoka, joka syötiin alta aika yksikön, unohtui kuvien otto. Jälkiruuasta sen sijaan kuva tuli otettua. Sateisen viikon ratoksi kävimme naapurikaupungin Ikeassa. Näin ulkosuomalaisena Ikean ruokahylly luo itselleni lämpimän tunteen ja ostoshimon. Hyllyn äärellä nostalgisoidessani harkitsin vakavasti jopa puolukkahillon ostoa - näin siitäkin huolimatta, ettei se Suomessa suinkaan kuulunut keittiöni perustuotteisiin. Lopulta ostospuntarointi kohdistui kuitenkin Maraboun Daim -suklaaseen ja pipareihin. Tällä kertaa Nyåkersin piparit veivät voiton kauniin rasian ansiosta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti