Leipomon tekemää baklavaa Luoteis-Turkista. |
Turkkilaiset syövät baklavaa juhliessaan ja vieraillessaan, harvemmin arjen keskellä. Itse olen syönyt pari kertaa baklavaa
baklava-kahvilassa ja muutaman kerran kyläpaikassa. Lisäksi
gaziantepiläinen ystäväni on tuonut tuliaiseksi sitä ”aitoa ja
oikeaa” baklavaa. Maultaan leivonnainen on aina äärimmäisen makea,
mutta muuten valmistuspaikasta riippuen maussa on hienoisia eroja.
Olen syönyt sekä hyvää (todella, todella hyvää) että pahaa
baklavaa (mietin tosissani, onko leivonnainen pilaantunut).
Vahvin baklavamuistoni on parin vuoden takaa. Olin
huomannut, että olipa kyse vierastarjoiluista tai tuliaisista,
baklava ei koskaan ollut kotitekoista. Tämä tietysti herätti
mielenkiinnon siitä, miksei baklavaa voisi tehdä ihan itsekin.
Baklavan rakennusaineethan ovat selkeät: ohuen ohuita
taikinakerroksia, voita, pähkinärouhetta ja sokeri-vesisiirappia.
Lisäksi luottamus leivontataitoihini oli sen verran korkealla, että päätin tarttua
haasteeseen. Internetin lukuisissa baklavaohjeissa vilisi valmiita
filotaikinalevyjä, mutta sekin tuntui vielä teolliselta. Niinpä
päädyin baklava from the scratch -resepteihin.
Puolen päivän baklavaurakka
Vaikka YouTube-videot saavat baklavan teon näyttämään varsin helpolta, aavistin, että kyseessä lienee varsin aikaavievä urakka. Näin ollen olin varautunut ajan kanssa ja prepannut itseni netistä luetuin ohjein ja videoin.
Valmistin filotaikinan kananmunista, öljystä,
vedestä, maidosta, jauhoista ja ripauksesta suolaa. Tämän jälkeen
jaoin taikinan 48 osaan.
Filotaikinalevyjen kaulitsemisessa kaikki apuvälineet ovat tarpeen. |
Lopulta kokosin baklavan vuokaan: pohjalle 16
taikinalevyä, pistaasipähkinärouhetta, 16 taikinalevyä,
pistaasirouhetta, viimeiset 16 taikinalevyä ja kaiken päälle
voisulaa. Uunissa paiston jälkeen kaatelin valmistamani sokeri-vesisiirapin koko komeuden päälle. Valmis leipomobaklava tihkuu sokerisiirappia olematta silti vetinen, mutta omani ei sen sijaan imenyt siirappia nimeksikään.
Lopulta puolen päivän ahertamisen jälkeen
pöydässä oli valmista baklavaa. Tai oikeammin jotain sinne päin.
Alimmat 16 taikinalevyä olivat yhdistyneet yhdeksi kiinteäksi,
pohjasta aavistuksen palaneeksi levyksi. Keskiväli maistui hieman
raa'alta ja päällimmäiset levyt taas olivat palamisen rajamailla.
Itsetehtyä baklavaa Itä-Suomesta. |
Kannattiko? Kannattaako?
Summa summarum: En tiedä kannattiko, mutta tulipa
tehtyä :) Suomalaiset (tein siis baklavan Suomessa asuessani) söivät
urhoollisesti ja turkkilaiset pitivät edes baklavan teon yrittämistä
kunnioitettavana. En ole vielä tavannut yhtään tavisturkkilaista, joka olisi yrittänyt samaa. Kunnianhimoiselle leipurille sisälläni jäi
houkutus revanssista, mutta toisaalta nyt Turkissa baklavaa myyvät
leipomot tekevät ostamisen houkuttelevan helpoksi.
Sinä, jota puraisi baklavakärpänen ja pidät
leipomisesta, tässäpä sinulle haastetta vaikka sadepäivän iloksi. Voit googlettaa
esimerkiksi Easy Turkish baklava recipe from Scratch (jos nimessä
olisi vielä sana ”fast”, ironia olisi täydellinen) ja viettää
haasteellisen leivontapäivän. Lisäksi annan kolme jälkiviisasta vinkkiä: Kaulitse filotaikinalevyt oikeasti, oikeasti
todella isoiksi ja ohuiksi – itselläni ei lihasvoima ja/tai
tekniikka riittänyt yllättävän kovan taikinan kaulitsemiseen ja "jotain sinnepäin" kaulitut levyt eivät kerta kaikkiaan toimineet.
Paista baklavasi ohuessa vuoassa tai pellillä. Minä erehdyin
käyttämään lasista vuokaa. Lisäksi tarkkaile haukkana
paistamista. Itse en varsinaisesti käräyttänyt leipomustani, mutta kaukana se ei ollut.
Jos taas et halua viettää koko päivääsi
baklavan kimpussa, suosittelen filotaikinan ostoa. Niin aion itsekin revanssia odotellessa tehdä. :)
Mitä mieltä olet pastakoneen mahdollisuuksista filotaikinan "kaulitsemisessa"?
VastaaPoistaBaklavan taikinaan löytyy hieman vaihtelevia ohjeita, joista osa saattaisi rakenteensa puolesta toimia, osa ehkä ei. Netistä kyllä löytyy ohjeita hakemalla esim. "phyllo sheets with pasta machine" ja mikä tahansa kaulintaurakkaa helpottava väline olisi tervetullut. Eli, jos omistaisin pastakoneen, kokeilisin ehdottomasti :)
VastaaPoista