sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Helppo ja hyvä sitruunakakku


 Miettiessäni aihetta “sitruunakakku” Suomesta tulevat mieleeni huoltamoilla myytävät pienet sitruunakakkuset/-leivokset/-pullat (en muista täsmällistä nimeä) ja Pågenin sitruunakreemitäytteiset muffinsit. Ensiksi mainitut muistan jo lapsuudestani ja viimeksi mainittuja päädyin kerran ahmimaan liukuhihnalta, kun en kerta kaikkiaan pystynyt vastustamaan niiden makua. 

Ensimmäinen sitruunakakku (stereotyyppinen, kuivakakku muotoinen) muistoni on kuitenkin Turkista. Eräällä Turkin reissulla naapurin teyze (täti) tarjoili teen ohessa sitruunakuivakakkua, joka oli mielettömän hyvää. En ollut varma, oliko kakku turkkilaista vai saksalaista reseptiä, sillä tekijä hyödynsi aika ajoin molempia. Kielimuurisyistä en myöskään tullut pyytäneeksi reseptiä ja näin ollen ensimmäistä kertaa leipoessani olin umpimähkää valitun ohjeen varassa. 

Ensimmäinen sitruunakakun leipomisyritys ei ollut menestys. Taikina oli normaali, mutta lopputulos kaukana kakkumaisesta: kitkerääkin kitkerämpi kakku, joka ei vaikuttanut sokeria nähneenkään. Söin happamana pari palaa ja roskitin leijonanosan. Leivonta tapahtui, suureksi harmikseni, kyläillessä ja turkkilainen isäntäväki oli keittiössä puuhailuistani tietoinen, joten tuskissani jouduin leikkaamaan myös muutaman muodollisen kakkupalan heille tarjoamista varten. En ole tänäkään päivänä varma, olivatko kakun saamat kehut silkkaa kohteliaisuutta vai olivatko makumieltymyksemme todellakin niin kaukana toisistaan.

Pari kuukautta sitten katselin Planet Mutfak -kokkikanavaa ja ruutuun pyörähti "perinteinen turkkilainen sitruunakakku". Ohje vaikutti simppeliltä ja hieman erilaiselta kuin aiempi kokeiluni, joten innostuin kuin innostuinkin leipomaan kakun saman tien – ja hyvä niin!

Kakku valmistuu ilman sähkövatkainta, mutta, jos olet kiintynyt vatkaimella vaahdottamiseen (kuten allekirjoittanut), voit käyttää sitä. Kakku maistuu erilaiselta mutta aina hyvältä niin lämpimänä kuin kylmänä, niin leivontapäivänä kuin muutaman päivän jääkaapissa seisoneena. Kakun voi myös pakastaa maun kärsimättä.


Limonlu kek (sitruunakakku)

3 munaa
175 g sokeria
ripaus suolaa (ei välttämätön!)
1-2 sitruunan kuori raastettuna
140 g vehnäjauhoja
50 g voita sulatettuna
1 rkl leivinjauhetta
75 ml kermaa

Päälle: yhden sitruunan mehu + 80 g tomusokeria

1) Vatkaa munat, sokeri ja ripaus suolaa. HUOM! Taikinaa ei tarvitse vatkata täysin vaahdoksi (tyyliin sokerikakkupohja) vaan vaaleahko, hieman ilmava vaahto riittää.
2) Lisää kuoriraaste ja sekoita kunnolla (heitä kuitenkin sähkövatkain nurkkaan tässä vaiheessa).
3) Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin.
4) Lisää voisula nauhana samalla sekoittaen.
5) Lisää ja sekoita joukkoon leivinjauhe.
6) Lisää viimeisenä kerma ja hämmennä. Tässä vaiheessa on hyvä myös maistella taikinaa ja lisätä sitruunan kuorta, jos siltä tuntuu.

7)Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kuivakakkuvuokaan. Paista 190 asteessa puolisen tuntia. Tarkkaile tummumista, reunojen irtoamista ja testaa kypsyys tikulla tai vaikka teelusikan varrella.

8) Ota kakku uunista ja kumoa lautaselle. Sekoita sitruunamehu ja tomusokeri keskenään ja kaatele/lusikalla nakkele siirappi kakun päälle. Kakku toimii toki ilman siirappiakin...jos esimerkiksi tomusokeri on loppu ja tien toisella puolella oleva kauppa tuntuu olevan liian kaukana…:)

Pasta Canavarı -ohjelman sitruunakakku-jakso:

 

2 kommenttia:

  1. Onko jauhoissa ym eroa suomen ja turkin välillä? Eikö esim. ranskassa ole juuri jauhot mitkä mahdollistaa kunnon kroisantin tekemisen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä eroja tosiaan on. Croissanteihin, baklavaan ym.erikoisleipomuksiin löytyy ihan omia jauhoja.
      Itse olen Turkissa (myös tässä kakussa) käyttänyt ns.yleisvehnäjauhoja, jotka ovat hyvin vaaleita ja soveltuvat pussin mukaan kakkuihin, pikkuleipiin ja erilaisiin sämpylöihin. Myös ruisjauhoja ostin, mutta niitä ei luvalla sanoen uskoisi rukiiksi, niin vaaleita ovat sekä jauhot että niistä tehdyt leivät.
      Myös monien muiden perustuotteiden (maito, voi, kerma) mauissa/koostumuksissa on Suomessa ja Turkissa eroja, mutta onneksi niitä harvoin maistaa valmiissa ruuassa tai leipomuksessa.

      Poista