lauantai 27. lokakuuta 2018

Linssikeittoa lihattomaan lokakuuhun


Havahduin tällä viikolla siihen, että meneillään on lihaton lokakuu. Arvatenkin se on kohdallani jäänyt toteuttamatta, koska muistin sen kuun lähetessä loppuaan. Toisaalta kotonamme syödään pitkälti kasvisvoittoista, Mersinin alueen perinteistä kotiruokaa ja sen ansiosta kasviksia on kertynyt runsain mitain. Viikon mittaan lautaselta on löytynyt muun muassa pinaattihöystöä, kesäkurpitsa-kikhernepataa, okra-tomaattipataa ja linssikeittoa.

Linssikeitto on Turkissa erittäin yleistä tarjottavaa. Se on luultavasti ravintoloiden useimmin listalla oleva keitto ja myyvätpä sitä jopa monet ostoskeskusten pikaruokapaikatkin - jälkimmäisten linssikeiton makua en kertakokeilun jälkeen tosin voi kovin lämpimästi ylistää.

Myös kodeissa linssikeitto porisee varsin usein ja se kelpaa hyvin vieraillekin etenkin alkukeittona. Linssikeitto on ihanan vaivaton. Suurin työ on melkein siinä, jos linssit pääsevät kiehumaan hellalle ja joutuu siivouspuuhiin. Tästä taloutemme normikattilallisesta riittää keittoa noin kolmelle hengelle. Kaksistaan on varaa myös santsata tai kuten aina ruokaa laittaessani laiskuuttani toivon, ruokaa riittää kahdelle kerralle. Ensimmäinen resepti on miehen sukuresepti. Jälkimmäisen olen napannut netistä, sillä jossain vaiheessa kaipasin keittoon hieman muuntelua. Näitä meillä siis vuorotellaan.

Linssikeitto eli mercimek corbasi (kiehuvaan veteen)

1 peruna
1 porkkana (onnistuu ilmankin!)
1 (puna)sipuli
1 tuore tomaatti tai vastaava määrä tomaattimurskaa (onnistuu ilmankin!)
2 pientä valkosipulinkynttä
hiukan vajaa juomalasi (1 3/4 dl) punaisia linssejä
n. 1/4 dl riisiä
n. 6 lasia (1,2 l) vettä
mausteita maun mukaan (taloutemme kombo on noin teelusikallinen suolaa, jeeraa ja mietoja chilihiutaleita (pul biber), joskus myös teelusikan kärjellinen currya)

1. Laita vesi kiehumaan.
2. Pilko ainekset. Porkkana kannattaa paloitella ohueksi kypsymisajan takia, muuten voi olla erittäin suurpiirteinen.
3. Huuhtele linssit.


4. Laita kaikki ainekset - lukuun ottamatta mausteita - kiehumaan veteen. Tarkkaile, ettei keitos kiehu yli, sillä linssit ovat tässä mestareita.
5. Keitä, kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä, porkkanoista asia on hyvä tarkistaa. Lisää vettä, jos se vaikuttaa tarpeelliselta. Vastaavasti, jos keitto vaikuttaa hyvin vetiseltä, ota hieman lientä sivuun vaikkapa juomalasiin.
6. Surauta keitto sileäksi sauvasekoittimella ja lisää viimeiseksi mausteet.
HUOM!  Jos kotoasi löytyy  paprikapyreetä, kuumenna tilkka öljyä ja sekoita 1 tl pyrettä siihen. Kaada seos vielä viimeisenä "mausteena" keittoon.


Linssikeitto (kuullottamalla) 

2 dl punaisia linssejä
1 (puna)sipuli
1 rkl vehnäjauhoja
1 porkkana
½ rkl paprika- tai tomaattipyrettä
1 tl suolaa, mustapippuria ja jeeraa
n. 1,2 l vettä
+ öljyä kuullottamiseen

1. Kuullota sipuli öljyssä.
2. Lisää jauhot ja kuullota vielä hetki. Lisää pyre ja jatka edelleen hetki.
3. Lisää joukkoon pilkottu porkkana, huuhdellut linssit ja vesi.
4. Keitä kypsäksi ja soseuta lopuksi sauvasekoittimella. Lisää vielä mausteita maun mukaan.


Keiton kanssa voi syödä toki mitä vain. Meillä turkkilainen syö leipää sekä puristaa keiton joukkoon hieman sitruunamehua. Itse syön keiton kyljessä salaattia ja tungen (kotioloissa, en halua järkyttää ihmisiä laajemmin) sitruunamehun lisäksi keiton päälle muun muassa seesamin- ja mustakuminansiemeniä sekä turkkilaisversiota fetasta eli beyaz peyniriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti