lauantai 21. huhtikuuta 2018

Asiaa siemenistä (+resepti)


Seesami, pellava, auringonkukka, chia, hamppu, kurpitsa - syötäviä siemeniä löytyy vaikka kuinka. Suomessa asuessa yritin jatkuvasti ujuttaa ruokavaliooni siemeniä, joten koetin lisäillä niitä sosekeittojen, smoothieiden ja salaattien päälle aina muistaessani.

Turkissa erilaisia siemeniä löytyy kiitettävästi. Meiltä löytyy vakiona kaapista seesaminsiemeniä ja mustakuminan siemeniä, sillä niitä käytetään perinteisesti suolaisten leipomusten koristeena. Lisäksi löysin viime syksynä pussin chiansiemeniä ja se piti tietysti heti ostaa. Nyttemmin olen kyllä huomannut, että kvinoan ohella chia on kenties eniten tarjolla oleva superfood turkkilaismarkettien hyllyillä, joten siemenvaraston hupenemista ei tarvitse siltä osin pelätä.

Erilaisissa herkkukaupoissa painon mukaan laskutettavat makeiset, kuivahedelmät, pähkinät ja siemenet ovat myynnissä rinta rinnan. Marketeissa taas jonkin verran siemeniä löytyy kuivahedelmien ja pähkinä-hedelmäsekoitusten lähituntumasta sekä toisaalta läheltä sipsejä ja suolatikkuja. Paahdetut, suolatut ja kuorimattomat auringonkukan- ja kurpitsansiemenet ovat periturkkilaista naposteltavaa.

Nimenomaan näitä edullisia naposteltavia siemeniä tunnutaan suurkulutettavan Turkissa. Ihmiset napsivat niitä vaikka ja missä, ilokseen ja ajan kuluksi, stressilääkkeeksikin. Kuoret miinoittavat milloin puistonpenkin viertä, milloin hiekkarantaa. Juuri näihin siemeniin itselläni on kimurantti suhde: suoraan sanottuna mielestäni ärsyttävämpää syötävää saa hakea! Pointtina on se, että itse siemen on kovan kuoren sisällä, joka luonnollisesti täytyy hampailla rikkoa ennen syötävän osan saamista suuhun. Ei kuulosta ylitsepääsemättömältä, mutta...


Vuosia sitten, kun söin näitä kuorellisia siemeniä toista kertaa elämässäni, tunnustin etten ole ollenkaan tottunut tälläisiin siemeniin. Tunsin syöväni enemmän kuorta kuin itse siementä. Tämä oli turkkilaistuttavan mielestä korjattava, sillä siemenet ovat tärkeä juttu: Jos sinua stressaa, ostat siemeniä, raksuttelet kuoria ja rentoudut. Minulle järjestettiin jopa opetteluhetki, jossa menimme markettiin ostamaan siemeniä. Sen jälkeen keitettiin kahvia ja turkkilaiset koettivat selittää ja näyttää, kuinka homma hoituu. Myönnettäköön, että auringonkukansiementen kanssa alan jo harjoittelun ansiosta hallita tekniikan, mutta kurpitsansiemenet ovat ihan tekemätön juttu.

Minulle kuorimattomat naposteltavat siemenet eivät tuo mielenrauhaa. Tartun edelleen mielummin pähkinä- tai sipsipussiin, mutta onneksi siementen terveyshyötyihin pääsee käsiksi helpomminkin. Sain iloisena yllätyksenä Suomesta viestin, joka sisälsi siemennäkkärin ohjeen ja siihen piti heti tarttua. Ohjetta voi varmasti muokkailla ja jos gluteeni ei ole ongelma, voi toki myös etsiä reseptejä, joihin tulee hieman jauhojakin.

Tärkeintä tässä superhelpossa ohjeessa on se, ettei näkkäri pääsee kärähtämään uunissa. Jos koostumus on kovin mureneva, ei hätää. Muruakin voi syödä vaikka sosekeiton päällä.


Siemennäkkäri (pellillinen)

1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1/2 dl kurpitsansiemeniä
1/2 dl chiansiemeniä
1/2 dl pellavansiemeniä (itse korvasin muilla ohjeen siemenillä + mustakuminalla, mikä selittää myös näkkärini tumman värin)
1 tl suolaa
2 dl kiehuvaa vettä
1/2 dl öljyä

1) Yhdistä ensin siemenet ja suola, lisää sen jälkeen kiehuva vesi ja öljy. Sekoita hyvin ja anna levätä 10 minuuttia.


2) Kaada massa leivinpaperilla vuoratulle pellille ja taputtele ohueksi, suunnilleen pellin kokoiseksi levyksi.

 

3) Paista 175 asteisessa uunissa 50–60 minuuttia tai kunnes näkkäri on saanut hieman väriä. HUOM! Oma pöytäuunini, jossa toki lämmitettävä alue on pienempi, paistoi näkkärin jo 20 minuutissa eli tarkkana!


4 kommenttia:

  1. Onpa hyvä ohje, menee kokeiluun! Musta on tullut aika turkkilainen tässä asiassa mutta siihen meni tosi kauan aikaa :) Syön siis nykyisin näppärästi auringonkukan ja muiden siemenet ja tosiaan se on loisto stressinpoistaja. Mitä enemmin olen innostunut kuivahedelmien ja erilaisten siemenien ja kikherneiden syönnistä, sen tarkemmaksi olen tullut laadusta. Ostan nykyisin vain tiskistä, en pussissa ja suosikkipaikkani on ehdottomasti Tuğba Kuruyemiş, laadukkaiden siemenie syönti on helpompaa kuin halvempien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä minun pitää vielä antaa kurpitsansiemenille mahdollisuus, kun auringonkukan alkaa jo hiljalleen sujua :) Pähkinä-makeis-hedelmäkaupat on tosi kivoja, meillekin ostetaan paljon niistä. Täällä meidän kantaostospaikka on Görallar.

      Poista
  2. Monestikohan ollut mielessä, että pitäis tehdä siemennäkkäriä, mutta ei vain ole saanut aikaiseksi :) Tänään tein vihdoin ja viimein melanzanea. Innostuin tosin juuston kanssa ja siitä tuli aika juustoista, mutta ihan hyvää silti. Ei tosin niin hyvää, kuin silloin pajakeskuksella, mutta ainahan kaikki on parempaa jonkun toisen tekemänä :) Pitää varmaan nyt ottaa ylös toi näkkärin ohje, jospa sitäkin sais sitten tässä tehtyä! -Tepu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kipaise jonakin päivänä Punnitse & Säästä -kauppaan ja osta samalla jotain pähkinöitä ja suklaata ;) Alkoi tehdä mieli melanzanea, mutta en kerta kaikkiaan löydä tuoretta basilikaa meidän kulmilta kuin ihan tuurilla!

      Poista