maanantai 11. kesäkuuta 2018

Bayram tulee ja tällä kertaa siihen on varauduttu!


Islamin pyhä kuukausi ramadan, joka osalle muslimeista tarkoittaa myös paastoamista, lähestyy loppuaan. Osa turkkilaisista ei ole syönyt eikä juonut valoisana aikana. Esimerkiksi täällä Mersinissä paastoaja on voinut ruokailla ensimmäistä kertaa vasta kahdeksan aikaan illalla auringon laskettua. Osa taas on toteuttanut kevyempää paastoa ja osalla kuukausi on sujunut täysin normaaliin tapaan.

Onpa mennyttä kuukautta viettänyt miten tahansa, tämän viikon lopulla vietettävä ramadanin loppujuhla şeker bayram (sokerijuhla) koskettaa aikalailla kaikkia. Silloin laitetaan ykköset ylle, moni kipaisee kampaajalle ja meikkiin, vieraillaan sukulaisten ja tuttavien luona ja syödään karkkia ja runsaita illallisia.

Tärkeimmät bayramit eli pyhät Turkissa ovat juuri şeker bayram ja uhrijuhla eli kurban bayram. Näiden välissä on aina kaksi kuukautta eroa. Kurban bayramin olen nähnyt, mutta şeker bayramin koen nyt mielenkiinnolla ensi kertaa. Vaikka juhlallisuudet eivät kuulosta liian kimuranteilta, olen kiitollinen siitä, että tällä kertaa olen saanut varautua tulevaan.

Viime syksynä ajattelin vain kulkevani virran mukana läpi uhribayramin. Tiesin juhlan tarkoittavan sitä, että miehen perheessä uhrataan vuohi juhlan kunniaksi ja kieltäydyin hyvissä ajoin olemasta paikalla tämän tapahtuessa. Tiesin myös edessä olevan vierailujen ja grillijuhlien loputon jono muutaman päivän ajan.

Kaksi päivää ennen uhrijuhlaa mies kysäisi kasuaalisti iltamyöhällä, mitä ajattelin laittaa päälleni. Entäs kampaaja, meikki? Olin kuin puulla päähän lyöty. Tokihan olin varautunut laittamaan kyläilylle farkut ja jonkun siistimmän paidan, mutta täysin puun takaa tuli tieto, että minun oletettiin koreilevan uusissa vaatteissa ja kengissä, tukka kuosissa ja muutenkin laittautuneena. Seuraava päivä sujui raivokkaasti shoppaillessa. Noh, lopulta kävi ironisesti niin, että uhrijuhlan vietin liki kokonaan vatsataudissa ja vaatteet jäivät käyttämättä.

Kolonya-pulloja. Pullon nestettä kaadetaan käsille ja se sekä desinfioi että antaa hyvää tuoksua. Tuoksuja on tarjolla monia erilaisia, mutta pääsääntöisesti ne ovat varsin voimakkaita raikkaan pistävästä sitruunasta hajuvesimäisiin "valtameri" ja "ilta Pariisissa" -tuoksuihin.

Syksystä ja viime hetken paniikkivalmistautumisesta viisastuneena olen nyt bayram-valmiudessa:

Kaksi eri vaatekertaa on hankittuna (en tiedä, onko juhlavuusastetta tarpeeksi, sillä ajattelin käytännöllisesti voivani hyödyntää osaa vaatteista myöhemmin töissä). Jos lähikampaaja ehtii föönata tukan tikkusuoraksi ensimmäisenä juhla-aamuna niin hyvä, jos ei, kehitän itse jotakin lainetta hiuksiin - tässä asiassa en jaksa stressata.


Siltä varalta, että joku eksyy meille kylään (oletus on, että me nuoremmuuttamme käymme kylässä muilla), kotiin on ostettu kulhollinen karkkia kauppojen notkuvista karamellivalikoimista. Lisäksi kotiin on ostettu sitruuna kolonyaa eli sitruunalta tuoksuvaa käsidesiä, sitäkin vieraiden varalle. Lisäksi olemme antaneet perinteen mukaan rahaa hyväntekeväisyyteen.Enää täytyisi pyyhkiä pölyt ja luututa lattiat. Viimeisenä iltana ennen juhlia löydän myös todennäköisesti itseni vaatekaupasta makutuomarina, kun mies etsii uutta juhlapaitaa bayram-vierailuja varten. Edellisen kahden viikon päivittäinen muistutus juhlapaidan tarpeesta on tähän asti saanut turkkilaisen rennon vastauksen bayramiinhan on vielä rutkasti aikaa. Näiden viime hetken valmistelujen jälkeen tervetuloa şeker bayram! 

Iyi bayramlar 🌸

4 kommenttia:

 1. Apua, en ole vslmistautunut vielä ollenkaan, karkitkin on ostamatta mutta me yritetään ehkä karata jonnekin pariksi pväksi, sukulaiset asuvat kaukana joten bayram-vierailut jäävät väliin.Iyi bayramlar!

  VastaaPoista
 2. Karkaaminenkin kuulostaa hyvältä bayram-suunnitelmalta :) Me ostettiin karkit hyvissä ajoin, mutta nyt haittapuolena on se, ettei maltettaisi millään olla syömättä niitä.

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti juhlallisuudet ovat sujuneet hyvin, ilman sitä vatsatautia...
  T. Marsa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tällä kertaa on vältetty taudit ja porskutettu päiviä eteenpäin pitkälti karkkien ja kahvin voimalla.

   Poista