torstai 14. huhtikuuta 2022

Outojen säiden alkuvuosi

Turkissa olen tottunut siihen, että kesällä vettä ei välillä sada useampaan viikkoon ja aurinkoa ja kuumuuttaa piisaa enemmän kuin tarpeeksi. Talvisin viikoilla on monesti säiden puolesta oma teemansa: sateisuus, kylmyys, aurinkoisuus. Mutta osaa Turkinkin sää yllättää ja tämä vuosi jos joku on sen todistanut.

Vuosi 2022 on menossa vasta huhtikuussa. Mitä säihin tulee, Mersinissä ja Turkissa laajemminkin on kuitenkin ehditty kokea niin omituisen kylmä ja luminen talvi kuin yhtäkkiä alkaneet keväthelteet ja -hallat. 

Tammikuussa sää oli jäätävä, ehdottomasti kylmin viisivuotisen Turkissa asumiseni aikana. Pidin toppatakkia päällä myös sisätiloissa ja aurinkoisina päivinä istuin kotona paisteisissa kohdissa kuin kissa lämmön rippeitä keräten. Ilmalämpöpumput lauloivat, sähkö- ja kaasupatterit hohkasivat ja kamiinat hönkivät hiili- ja puusavua, kun itse kukin talous yritti parhaansa mukaan lämmittää kotejaan. 

Tammikuun loppupuolella Istanbul ja moni muu kaupunki kärvisteli lumikaaoksen kourissa. Pahimoilleen koulujen talvilomaviikoille osuneet purut peruuttivat lukuisia lentoja ja sulkivat teitä. Mersinin maakuntaankin saatiin monin paikoin lunta. Meille sitä ei tullut keskustaan asti, mutta lähimmillään lunta oli 15 minuutin ajomatkan päässä kotoamme vuoristoon päin mentäessä. 


Helmikuu sujui samoin kalseaan tapaan, joskin kevät alkoi edetä hitaasti mutta sinnikkäästi. Tämän huomasi esimerkiksi kukista, jotka puskivat pintaan samoihin aikoihin kuin aina ennenkin. Maaliskuussa säihin tuli kuitenkin taas takapakkia: Istanbul sekosi taas vaihteeksi lumesta ja rännästä, etelämpänä sään viileys teki tuhojaan pelloilla ja hedelmätarhoilla.

Maaliskuun viimeisellä viikolla kevät sitten näytti tulevan, ja yhtäkkiä päivälämpötilat pomppasivat yli 25 asteen. Yhden viikon aikana toppatakit vaihtuivat puseroihin ja talvikengät lenkkareihin. Moni vei talvikamiinan varastoon ja innostui ikkunoiden pesuun. Itse pesin pipot, lapaset ja kaulaliinat sekä vaihdoin talvitäkin astetta kevyempään.

 
Nyt huhtikuun ratoksi helteet tuntuvat loppuneen yhtä nopeasti kuin alkoivatkin, ja kevättakille on taas tällä viikolla ollut ulkoillessa käyttöä. Tulevat viikot Mersinissä näyttävät sääennusteissa yhdeltä vuoristoradalta: tarjolla näyttäisi olevan sadetta ja paistetta ja lämpötiloja 12–29 asteen väliltä.

2 kommenttia:

 1. Hei!
  Jotenkin tämä blogi tuli mieleen ja olipa kiva löytää uusia postauksia. Täälläkin odotellaan lämpöä, melkoista vuoristorataa tämä kevään tulo usein on. No, hiihdon ystävänä olen päässyt vielä vappuna tekemään viimeisen kierroksen. Jotain hyvää siis siinäkin!
  T. Marsa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa Suomessakin hiljalleen alkaisi lämpimät kelit :) Täällä poukkoillaan 20-30 asteen välillä näinä päivinä.

   Poista