Yllä semizotu. Sekä lehdet että varret ovat syötäviä, mutta halutessaan voi toki nyppiä salaattikäyttöön vain lehtinippuja. |
Sain muutama vuosi sitten mieheltäni lahjaksi salaattikirjan (Ebru Omurcali: Salata kitabi) ja viime viikolla päätin vaihteeksi hyödyntää paria kirjan reseptiä: yhtä jogurttipohjaista ja yhtä lämmintä salaattia. Lisäksi viikon mittaan tehtiin vihersalaattia perinteisesti ja vähemmän perinteisesti.
Resepteissä ollaan taas hieman Turkin ja Suomen eroavaisuuksien äärellä: Turkissa semizotu ja yrtit myydään usein kukkakimppumaisina nippuina, Suomessa taas ruukkuina, pusseina ja rasioina. Lisäksi en ole kirjan resepteille aivan uskollinen, joten ohjeissa vilisee pieniä omia lisäyksiä.
Yogurtlu semizotu salatasi eli semizotu-jogurttisalaatti
½–1 nippu semizotua TAI pussi/rasia vuonankaalta/babypinaattia/vihannesportulakkaa
1/4–1/2 nippua/ruukkua tuoretta tilliä
1 dl turkkilaista jogurttia
1/4 dl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
ripaukset suolaa, mietoa kuivattua chiliä, mustapippuria
-Sekoita pestyt semizotun lehdet ja silputtu tilli isossa kulhossa.
-Sekoita pienemmässä kulhossa keskenään jogurtti, öljy, murskatut valkosipulinkynnet ja mausteet. Lisää jogurttiseos semizotun ja tillin joukkoon ja hämmennä sekaisin.
- Salaatin päälle voi ripotella vielä koristeeksi esimerkiksi vihreitä semizotun lehtiä ja kuivattua chiliä.
Lämmin perunasalaatti eli patates bravas Espanjasta
Tomaattikastikkeeseen:
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä (alkuperäinen ohje), 2 isoa – 4 pientä (oma ohjeeni)
1 jälkiruokalusikallinen paprika- tai tomaattipyrettä
3 tomaattia
2 rkl etikkaa (alkuperäinen ohje), 1 tl (oma ohjeeni, voi myös jättää kokonaan pois)
1/2 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
5 perunaa
oliiviöljyä, suolaa, kuivattua chiliä, kuivattua timjamia
tuoretta persiljaa, kevätsipulia
-Valmista tomaattikastike hyvissä ajoin, vaikkapa edellisenä päivänä. Kuullota hienonnetut sipulit öljyssä. Lisää pyre ja jatka vielä hetki. Lisää pilkotut tomaatit ja keitä miedolla lämmöllä puoli tuntia.
Lisää mausteet ja halutessasi etikkaa. Soseuta sauvasekoittimella.
-Kuori perunat ja pilko ne suupalan kokoisiksi lohkoiksi. Laita perunat leivinpaperoidulle uunipellille ja sekoita niihin öljyä, suolaa, chiliä ja timjamia. Paista 180 C:ssa lajikkeesta ja lohkojen koosta riippuen noin 30 minuuttia tai kunnes perunat ovat sisältä pehmenneet, päältä rapsakoituneet ja saaneet väriä.
-Kun perunat ovat valmiit, heitä niiden päälle persilja- ja kevätsipulisilppua. Laita uuni pois päältä, mutta anna pellin olla uunissa vielä pari minuuttia.
-Tarjoa lämpimät perunat kylmän tomaattikastikkeen kanssa.
Klassinen vihersalaatti turkkilaisittain
Noin kymmenen salaatinlehteä
1 avomaankurkku tai puolikas isosta kurkusta
1 iso tomaatti
1 valkosipulinkynsi
puolikkaan sitruunan mehu
oliiviöljyä, suolaa, sumakkia, halutessa etikkaa
-Pilko salaatinlehdet, kurkku ja tomaattia pieneksi. Voit halutessasi kuoria kurkun ennen pilkkomista.
-Sekoita joukkoon murskattu tai pienen pieneksi silputtu valkosipulinkynsi.
-Viimeistele lisäämällä puolen sitruunan mehu, loraus oliiviöljyä, ripaus suolaa ja halutessasi etikkaa. Jos kotoa tai kaupasta löytyy sumakkia, lisää sitä reilusti, ilman tätä maustettakin kuitenkin pärjää!
Kokeilevampi vihersalaatti eli periaatteessa mitä vain maun ja jääkaapin sisällön mukaan
1 avomaankurkku
1 tomaatti
semizotua/vuonankaalta/babypinaattia
tuoretta persiljaa
1 kevätsipuli
maissia
oliiviöljyä, sitruunamehua, suolaa, balsamiviinietikkaa
Kaikki ainekset pilkotaan pieneksi semizotua lukuun ottamatta. Viimeistellään lorauksella öljyä, sitruunamehua ja balsamiviinietikkaa sekä ripauksella suolaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti