torstai 21. toukokuuta 2020

Kylmiä keittoja helteeseen

Yllättäen ja pyytämättä Turkkiin paukahtivat tänä vuonna jo nyt toukokuussa superhelteet. Lämpötilat ovat hiponeet Mersinissä liki 40 astetta, nyt viikonloppuna lämpötilojen pitäisi palata hieman normaalimpiin lukemiin.

Helteelläkin pitää syödä, mutta välillä helleviikolla mitä on tehnyt mieli ja mikä olisi järkevää, eivät ole olleet ihan linjassa. Kokkailujeni mielekkyyttä pohdin muun muassa tehdessäni hiki hatussa karniyarikia (jauhelihaversio imam bayildi -munakoisovuoasta), joka vaati yli tunnin hellan lämmössä oleskelua. Lasagnea ja perunapiirakkaakin tuli tehtyä, vaikka uunin lämmittäminen näillä helteillä ei luonnollisestikaan vähentänyt keittiön lämpötilaa. Ideaalimpiakin hellekokkailuja tuli kuitenkin tehtyä ja näihin kuuluvat ennen kaikkea jogurttipohjaiset keitot. Tsatsiki käy lisukkeesta, kun taas kikherneillä rikastettu ayran corbasi kelpaa vaikka lounaaksi ihan sellaisenaan.

Ennen Turkissa asumista mielsin tsatsikin lähinnä kreikkalaiseksi jogurttidipiksi. Tsatsiki eli cacik on kuitenkin täysin tyypillinen lisuke tai alkuruoka myös turkkilaisille ja heille kyseessä on ihan perusturkkilainen ruoka. Tsatsikin pääraaka-aineet ovat kurkku, jogurtti ja valkosipuli, mutta sitten alkaakin paljastua eroja aineissa ja tekotavoissa. Joku voi laittaa tsatsikiin öljyä tai etikkaa, toinen ei missään nimessä. Joku voi raastaa kurkun, toinen ehdottomasti pilkkoo. Luulen, että monella turkkilaisella kotikokilla on mielestään se ainoa oikea resepti, josta ei poiketa. Esimerkiksi mieheni suvussa kurkkua ei raasteta, maustava yrtti on aina minttu ja tsatsikiin laitetaan aina myös vettä eli siitä tehdään koostumukseltaan lusikoitavaa keittoa. Pelkkää jogurttia sisältävän versionkin voi tietty tehdä, mutta tsatsikiksi he eivät sitä kutsu.

Teemme yleensä tsatsikimme miehen sukureseptillä ja varsinkin näin kesäkuumalla sitä tulee syötyä usein. Tarjoilumuotona on jälkiruokakulho, josta keittoa lusikoidaan. Käy erinomaisesti esimerkiksi pastan, ranskalaisten, munakoisoruokien, lihapullien tai kanan kylkeen!


Tsatsiki kahdelle

1 pieni avomaankurkku tai ½ isoa kurkkua
1 valkosipulinkynsi
1/2 tl suolaa
1 tl kuivattua minttua
1 dl turkkilaista tai muuta maustamatonta jogurttia
kylmää vettä (oma jogurttini oli melko löysää, joten tarvitsin vain 1 dl vettä)
 
1. Kuori kurkku ja valkosipulinkynsi. Pilko kurkku pieniksi kuutioiksi ja raasta tai pilko valkosipuli.


2. Lisää kulhoon kurkku, valkosipuli, suola, minttu ja jogurtti. Sekoita.

3. Lisää kylmää vettä erissä sen verran, että rakenne on kiinteämpää kuin maito, mutta nestemäisempää kuin piimä.

4. Tarjoile kylmänä.Tämän kevään ja nyt kesän hitti keittiössämme on ollut kikherne-ayrankeitto. Moni saattaa tietää turkkilaisen ayranin eli jogurttipiimän. Kyseessä on jogurttijuoma, jonka päällä voi olla myös kunnon vaahtokerros. Pikaisesti tehty, vaahdoton ayran on myös hyvä kylmän keiton pohja!

Proteiinia keittoon saa kikherneistä. Kikherneensä voi valita vapaasti: huuhtaista kypsät säilykekikherneet tai liottaa ja kypsentää kuivia tai mitäpä valitun pakkauksen kyljessä nyt käsittelyohjeiksi sanotaankaan. Tärkeintä on, että keittoon heitettävät kikherneet ja maissit ovat kypsiä ja kylmiä, eivät kuitenkaan jäässä. Itseltäni esimerkiksi löytyy sekä aiemmin liotettuja ja keitettyjä kikherneitä että keitettyjä maissinjyviä pakastimesta, joten keittoa varten vain pikasulatin ne nopeasti kiehuvassa vedessä ja huuhtelin kylmän veden alla. Tämän reseptin mittasuhteet ovat suuntaa antavia. Aineksia voi laittaa enemmän ja vähemmän makunsa mukaan.


Nohutlu ayran corbasi eli kikherne-jogurttikeitto kolmelle

6 dl turkkilaista tai muuta maustamatonta jogurttia
1 tl suolaa
kylmää vettä (käytin taasen kotitekoista, varsin nestemäistä jogurttia, joten vettä ei tarvinnut kovin paljoa)

pari desiä kikherneitä (kypsiä, mutta kylmiä)
pari desiä pakaste- tai säilykemaissia (kypsiä, mutta kylmiä)
1 valkosipulinkynsi
pieni nippu tuoretta basilikaa (itselläni varsin tujua violettia basilikaa)
loraus oliiviöljyä
1 tl kuivattua minttua

1. Tee ensin ayran eli jogurttipiimä. Sekoita kulhossa tai kattilassa jogurttiin suola ja vettä varovaisesti erissä. Vettä tarvitaan sen verran, että koostumus vastaa suunnilleen piimää. Sekoita ensin käsin ja lopuksi vatkaa pikaisesti sähkövatkaimella (varo sotkua), blenderillä tai sauvasekoittimella sekaisin, jotta saat vähän "ilmavuutta". Vaahtoa ei tarvitse syntyä.

2. Mittaa kikherneet ja maissi. Raasta/pilko/murskaa valkosipulinkynsi. Silppua basilika.


3. Sekoita kaikki aineet sekaisin. Öljyn ja mintun voi samoin sekoittaa joukkoon tai halutessaan ripauttaa keiton pinnalle.

4. Tarjoa kylmänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti