Ensimmäinen koeosio pidettiin lauantaina ja siihen osallistuivat kaikki ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin haluavat. Kokeessa on kolme tuntia aikaa vastata kysymyksiin turkin kielestä, matematiikasta, fysiikasta, kemiasta, maantiedosta, biologiasta ja historiasta. Kokeessa ei kirjoiteta esseitä tai vastaavaa, vaan valitaan oikea vastaus vaihtoehdoista A, B, C, D, E. Sunnuntain aamupäiväinen koe taas oli suunnattu niille, jotka tähtäävät yliopistojen nelivuotisiin koulutusohjelmiin. Kokeen rakenne ja aiheet olivat samat kuin lauantaina, mutta kysymykset astetta haastavampia. Lisäksi sunnuntai-iltana järjestettiin vieraiden kielten koe, joka on pakollinen esimerkiksi vieraita kieliä opiskelemaan aikoville.
Mieheni oli lupautunut jo aikoja sitten – nyt koronatilanteessa päätöstään katuen – valvomaan kokeita. Hän suuntasi siis maski naamallaan kohti koepaikkana toimivaa lukiorakennusta jo ennen aamukahdeksaa sekä la että su. Lauantaina päätimme kissan kanssa olla tehokkaita ja hoidimme viikkosiivouksen heti aamupäivästä. Sunnuntaina taas en malttanut olla leipomatta aikani kuluksi, ja reseptivalinnalla päätin ilahduttaa kotiin palaavan pääsykoevalvojan.
Revani on kuulunut leipomisen to do -listalleni jo jonkin aikaa. Kyseessä on paitsi mieheni lempikakku myös kuuluisa klassikko. Jos minun pitäisi yht äkkiä nimetä turkkilainen kakku, mieleeni tulisi ensimmäisenä (ja melkein ainoana) revani. Revanin tyyppistä kakkua syödäkseen ei ole tarvinnut tosin käydä Turkissa, sillä samantyyppisiä leivonnaisia tehdään myös Kreikassa, Egyptissä (nimenä basbousa) ja monessa muussa lähialueen maassa.
Taattuun turkkilaiseen tyyliin kyseessä on kostea ja e-r-i-t-t-ä-i-n makea kakku. Vehnäjauhojen lisäksi reseptiin kuuluu myös mannaryynejä. Tutkailin ennen leipomista useampia nettiohjeita ja yritin päätyä parhaaseen samalla hieman taktikoiden. Kuten sanottua, revanin pitää olla kosteaa kiitos siihen imeytetyn siirapin/sokeriliemen. Mieheni mielestä sokerilientä ei voi koskaan olla liikaa, sillä hän rakastaa sokerisiirappia tihkuvia kakkuja ja jälkiruokia. Itse taas pidän enemmän suht kuivista kahvikakuista ja täytekakuista. Lopulta valitsin itsevarmasti otsikoidun "En güzel revani bu revani" (paras revani, tämä revani) -videoreseptin, jonka kuvien kakku näytti jonkinlaiselta kompromissilta.
Revani on helppo tehdä ja se on hyvä esimerkiksi turkkilaisten jälkiruokien makumaailmasta. Koska kakku on kuitenkin todella makeaa, pienikin pala riittää! Puolitin YouTubesta nappaamani ohjeen ja tein kakun 21 cm x 21 cm -kokoisessa lasivuoassa. Leikkasin kakun yhdeksään isohkoon palaan, jälkiviisaana tekisin paloista pienemmät.
Revani – turkkilainen mannakakku
Siirappi:
3 dl sokeria
3½ dl vettä
pari rkl sitruunamehua
Taikina:
2 munaa (huoneenlämpöistä)
½ dl sokeria
½ dl öljyä (auringonkukka, rypsi)
1 dl turkkilaista jogurttia (tai muuta maustamatonta, huoneenlämpöistä)
1 dl mannaryynejä (esim. Nalle mannasuurimot)
1 ½ dl vehnäjauhoja
hieman vajaa 1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
puolikkaan sitruunan tai appelsiinin kuoriraaste
koristeeksi kookoshiutaleita
1. Ensin tehdään siirappi. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi. Lämmitä ja sekoita niin kauan, että sokeri liukenee. Anna kiehua poreillen 10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää sitruunamehu ja anna kiehua vielä 15 minuuttia. Jätä jäähtymään huoneenlämpöön.
2. Taikinaa varten vatkaa munat ja sokeri hyvin vaahdoksi.
3. Lisää öljy, jogurtti ja mannaryynit ja sekoita varovasti.
4. Lisää jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe ja sekoita varovasti.
5. Lisää viimeisenä kuoriraaste.
6. Kaada taikina vuokaan (irtopohjavuoka saattaa olla ongelmallinen myöhemmin siirapin kanssa, joten itselläni käytössä lasinen uunivuoka 21x21 cm) ja paista 170 C noin 35 minuuttia.
7. Ota kakku uunista ja kaada hieman jäähtynyt siirappi välittömästi kakun päälle. Anna olla huoneenlämmössä vähintään neljä tuntia. Koristele kakkupalat kookoshiutaleilla.
Revani on täydessä loistossaan oltuaan päivän tai parikin jääkaapissa, muttei pöllömpää leivontapäivänäkään!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti